21 juli 2022 - SURPRISES Doneren kan hier

22 jaar geleden kwam ik als groentje in Kinshasa voor het eerst van mijn leven. Zelfs voor het eerst in Afrika. Sindsdien hangt mijn bestaan aan een draadje tussen Nederland en Mikondo. En hangt het van de surprises aan elkaar. Soms spannende, maar misschien wel even vaak hartverwarmende.

"Ik zou er een boek over kunnen schrijven", hoor je vaak zeggen in zo'n geval. Nou, daar komt in mijn geval niet veel van terecht. Neem nu deze weken. De laatste Blog is nota bene van 11 juni! Alsof er niets te vertellen valt!

NAAIMACHINES

Laat me dan vertellen over de surprise met de naaimachines - of liever nog vertalen wat er op FB van MUASIMOSALA staat bij 8 juli: We hadden een tijdje problemen om elke cursiste te kunnen laten werken volgens het programma. Oorzaak: niet genoeg machines. Maar de partners (i.c. Vrienden van Mikondo) hebben gereageerd en volgende week gaan we op hoger plan verder want dan zal elke cursiste een machine hebben om op te werken. Dankzij de vrienden van Mikondo en door de vasthoudendheid van onze President Papy Kabangu is dat mogelijk geworden. #SamenSterk # MuasiMosala.

En dat er geen machines genoeg waren? Dat kwam doordat er veel meer cursisten werden aangenomen dan we hadden bedacht. Elke dag zijn er meer dan 60. De ruimte is vergroot en er zijn meer stoelen en tafels. Gelukkig dat er nu een flinke partij machines bij was aangekomen. Die waren in Nederland ingezameld afgelopen jaren, naar Papy in Parijs vervoerd, en stonden daar een tijd in de opslag te wachten op een goede gever om de transportkosten (€ 2500) naar Kinshasa te betalen. Die vonden we eindelijk, en hup, daar gingen ze. Duurt 3 weken zowat (zeiden ze begin april) Papy moest ervoor naar Matadi (200 km van Kinshasa) op 26 juni. Miste zodoende het afzwaaien van de kleuters. Ze hadden nota bene speciaal iets ingestudeerd om uit te spelen welk beroep ze wilden later.
Op het filmpje zie je de Papa die het onderhoud pleegt. Een gouden kracht voor de Naaischool!

KARWEI AFMAKEN
En nu eens wat vertellen over de surprise van de fondsenwerving voor de stormschade aan het schoolgebouw! Het niet geringe doelbedrag van € 50.000 was gebaseerd op een serieuze bouwbegroting voor herstel van de schade die eind maart ontstond. En tot ieders verbazing en vreugde is dat bedrag ook nog gehaald ook! Dat was ons laatste bericht, op 1 juli.

Maar dan is de vraag natuurlijk of het genoeg is en hoe de werkzaamheden gaan. Of er al is begonnen? Jazeker, er is meteen aangepakt, voor de veiligheid, en omdat je zo geen school kan drijven, met zo'n schreeuwend gebrek aan lesruimte. Het slopen en verbouwen ging gaat door onder schooltijd en erna, en in het weekend dag en nacht (letterlijk!)

Volgende vraag die opkomt: Zijn er misschien ook tegenvallers, zoals meestal met bouwprojecten? Die zijn er vaak immers. Niet overal is het zo erg als bij de Floriade of de Amsterdamse metro, maar wie kent niet uit eigen ervaring hoe een karwei toch meer kost dan je dacht?

Ja, er is een reus van een tegenvaller, ja! Met de muren! Een lelijke tegenvaller was dat, die buitenmuren die op instorten stonden. Absoluut onveilige omgeving voor zoveel kinderen elke dag in de lokalen daar.

Die ontdekking deden ze dus eigenlijk dankzij die stormramp. Een geluk bij een ongeluk.

Maar nu moet ervoor gezorgd worden dat het gebouw voldoet aan alle eisen die je qua veiligheid aan een veilige muur mag stellen. Dat betekent bijvoorbeeld: zoveel mogelijk gewicht vermijden. In de muren komen her en der ijzeren verstevigingen. En geen ramen meer van beton (dat was wel goedkoper, maar dus onaanvaardbaar inmiddels). Die raampartijen van ijzer en glas met anti-inbraak kosten veel geld. Andere tegenvallers die het geheel veel duurder maken zijn allerlei prijzen die net zoals bij ons omhoog vliegen ten gevolge van de internationale spanningen.

Dit was allemaal niet voorzien toen we het doelbedrag stelden op € 50.000.

Dus we pakken onze bedelnapjes weer op voor dat laatste stukje. En we kloppen weer aan bij ieder die Mikondo een warm hart toedraagt. We hebben immers geen reservepot om uit te putten.

Ernstig probleem? Misschien. Maar ...Mikondo heeft een ongelooflijk groot draagvlak, toch? Anders zou het toch niet gelukt zijn om € 50.000 op te halen in een tijd waarin we veel andere problemen aan ons hoofd hebben? Trouwens, als je het Jaarverslag 2021 leest glimt het je tegemoet. Je vindt het in de rubriek Over Ons.

Volgende Blog met meer over het doelbedrag voor de vervolgactie KARWEI AFMAKEN, de examens op LA Tulipe, en de eindspurt in de Naaischool.

NAAR BOVEN


Blog van Mieke van april tot juni 2022


bijgewerkt 23 juli 2022
giro