10 mei 2022 -

Beste lezer, heeft u al gedoneerd? Dan wilt u vast wel weten of het al opschiet met die actie.

Of er al meer geld is gekomen voor herstel van de rampzalige stormschade aan het schoolgebouw? Zodat er vast wat bouwmateriaal kan worden ingekocht?

Het antwoord is: Ja, gelukkig wel!


Hier zien we PAPY terwijl hij hout inkoopt, op 5 mei j.l. in KINSHASA.

Van de eerste bedragen hebben we namelijk al een groot deel naar onze partner in MIKONDO doorgestuurd. Zoals altijd gaan ook deze giften (bijna) 100% naar het doel. Bijna. want de bankkosten voor de overboeking moeten er ook van betaald. Maar verder niets anders.

Elke dag kan de thermometer op de website weer worden bijgewerkt. We zijn over de 25% heen! We zagen pas nog een donatie van € 150, met naam, en twee van € 100, anoniem. Alle drie via de donatieknop. Maar de meeste giften komen toch rechtstreeks binnen op het banknummer van Vrienden van Mikondo, NL37 INGB 0009 3940 95. Slim hoor! Daar gaan immers geen onkosten af!

Ik vind het fantastisch wat jullie doen, ga vooral zo door! schrijft een vriendin bij een donatie. - He, wat een opkikker!

Je dreigt zo gauw van slag te raken door de enorme problemen. Op de school LA TULIPE moet alles zoveel mogelijk doorgaan, zeker nu het examentijd is. Maar die onbruikbare lokalen door de stormschade ...! En de bult geld die ervoor nodig is. We zijn er nog lang niet. Waar moet dat vandaan komen?

Maar ... we hebben het recht niet de moed te verliezen! Nog meer meeleven is er: Op het platform van Hands & Feet is nu de maandactie gestart. Ze willen € 3.000 bijdragen en collecteren op hun site. Ze hebben weer een leuke rekensom ervan gemaakt: met dat bedrag kan je helpen het interieur van 3 lokalen te herstellen en op de gevel aan de straat de belettering aan te brengen. Er zitten 1200 kinderen op LA TULIPE, dus voor € 2,50 per kind kun je bijdragen aan veilig onderwijs onder een veilig dak! Die belettering is verplicht volgens de Congolese wet. En het zorgt voor een reuze fleurig straatbeeld, want de "decorateurs" zijn ware kunstenaars.


Foto van een vorige opknapbeurt van de voorgevel

Ondertussen in Mikondo ... Het geld dat al opgehaald is hebben we dus deels opgestuurd, met oormerk zoals dat heet. Bijvoorbeeld: Inkoop hout, of transportkosten hout. Dat hout is voor de dakspanten. Of het lukt voor dat bedrag al het nodige in te kopen horen we nog wel. Een begin is er.

Papy de projectleider
heeft het over 20 mannen die deze week komen helpen. Om de dakspanten te maken moeten ze de ruimte hebben. De binnenplaats is nog niet eens ruim genoeg. Ook de straat moet erbij. Dus dat wordt dan nachtarbeid. Dan is er minder verkeersgevaar.

Het dak moet er zo gauw mogelijk op. Elke dag regent het wel een poosje, en daar wordt het meubilair ook niet beter op. (En daarna staat de zon te branden op de kinderhoofdjes in de openlucht en op de hoofden van de bouwvakkers).

Ondertussen zoeken we hier door naar meer donaties om alles te bekostigen.

Zegt het voort en doe ook nog maar een duit in het zakje, als het kan, lieve lezer! Doneren kan hier

P.S. Uit een telefoontje deze week: Wat ik nog zeggen wou ...! Die bollen van jullie ... geweldig! Oh ja? Nou, Dewes staat straks met voorjaarsbollen op de kraam in Deventer, hoor, op Hemelvaartsdag!

28 april 2022 -Doneren kan hier

Alweer een maand voorbij sinds de ramp die het gebouw trof van de school. Het probleem dringt zich steeds voor in mijn gedachten. Oppassen niet somber te worden, Mieke! Het beste is om in actie te komen met iets dat kan helpen. Dat betekent dus voor mij vooral 2 dingen: geld inzamelen en contact houden met Mikondo.

1) Al onze mogelijkheden moeten we mobiliseren om geld in te zamelen. Herstel van het gebouw kost € 50.000! Ga er maar aan staan! Vanmorgen keek ik even op geef.nl: 10.180 opgehaald! Dat is het bedrag van Books4Life en giften n.a.v. onze mailing. Onze mailinglijst bevat 186 adressen. Dewes stuurde ook (weer!) een mail aan zijn kennissen en vrienden en diaconieŽn. Maar nu nog
€ 40.000 nodig dus!

We vragen aandacht zoveel we kunnen. Bij bevriende clubjes. Op de website. In deze Blogs, met nog meer mails ...

2) Elke dag houd ik contact met de mensen van het team, vooral met Papy, die inmiddels ter plaatse is. - Gisteren heb ik even in een paar klassen van La Tulipe de kinderen gegroet. Dat kan met die whatsapp-video op de telefoon. Het was een en al vrolijkheid! In het ene lokaal zongen ze spontaan een welkomstliedje (soyez la bienvenue... etc.), in een ander zwaaiden ze en wierpen met kushandjes toe en ik ook naar hen natuurlijk. Papy vroeg: weten jullie wie dit is? Ja, natuurlijk! Maman Mieke! riepen ze om het hardst. De directeur wrong zijn hoofd voor de camera: "Oh, Maman Mieke, weet u wel dat we hier vreselijke toestanden hebben? Catastrofes! "Ja, zeker, directeur, we laten jullie niet in de steek, hoor!", sprak ik hem moed in.

Tjonge, wat knap ik daar van op! Die verbondenheid! En dat we echt kunnen helpen, dankzij veel mensen hier om de Vrienden van Mikondo heen die hun verbondenheid vertalen in donaties en goede wensen!

Hoe ze het opgelost hebben, op La Tulipe nu er drie onbruikbare lokalen zijn, vraag ik.

Oh, in de entree zit een klas, en de andere twee zijn opgedeeld bij andere klassen. (Ik ben verbluft over de inschikkelijkheid. Die lokalen zijn immers al veel te klein! - en wat een taak voor de meesters en juffen om de aandacht van de kinderen bij de les te houden!)

Ik heb gehoord dat deze weken voor de examenklassen heel belangrijk zijn. Ze horen nu examentraining te krijgen, zodat ze straks niet nerveus hoeven te zijn als het echte examen gedaan moet worden (dat in een andere school wordt afgenomen, niet door eigen leraren) Een heleboel organisatievermogen moet de leiding dan hebben, nu nog meer dan anders.

P.S.
En dan is nu ook nog een andere ramp gebeurd: na de werkvergadering van de schoolleiding dinsdag 26 april die tot 20 uur duurde liep de Prefect naar huis, maar daar kwam hij niet aan. Hij is geschept door een motorrijder, vloog door lucht naar de rijbaan waar een auto hem niet meer kon ontwijken en over zijn been reed. Fractuur op 3 plaatsen. Moet vandaag worden geopereerd. Ook hem kon ik "bezoeken" en moed inspreken dankzij de whatsapp-video van Papy. (En wat de onkosten zullen zijn van het ziekenhuis ...!! Even niet aan denken -

He, ik hoop dat er weer gauw gelegenheid is om ook eens te vertellen van zaken die zo heel positief zijn, zoals de ontwikkelingen in het sociale project Muasi Mosala, en de successen van de meiden daar. En de intense dankbaarheid van ouders die Papy en Christian en komen bedanken ...


25 April 2022 - v.l.n.r. - Prefect, directeur, DD (directeur de discipline)

Half april 2022 -

Waar ik elke keer veel energie van krijg, dat zijn de contacten met Papy, de projectleider van PROJETS MIKONDO en de beeldverslagen die bijna elke dag binnenkomen op whatsapp. Bij de kiekjes krijg ik steeds weer meer en ander uitleg waar ik wijzer van word.

En het geeft me veel vertelstof als ik ergens mag komen presenteren. Dat zijn feestjes! Zoals vorige week in Groningen. Dewes had een tijd geleden een aanvraag gestuurd en ineens kregen we een antwoord, kort maar krachtig: het wordt ongeveer zo en zoveel, en kunnen jullie hierheen komen dan en dan, om je project uit te leggen aan onze medewerkers, 10 minuten.

Een feestje! Dank je wel, Books4Life!Dat enthousiasme waarmee ze in PROJETS MIKONDO alles op alles zetten en erin slagen om heel concreet bij zoveel families wanhoop om te zetten in hoop en vertrouwen. En dat we daaraan kunnen bijdragen!

Ik zie wel een overeenkomst met de toon en houding van de president van Oekraine: in alle ellende zo krachtig en realistisch! Heel duidelijk is hij over wat er te doen staat. Geen illusies dat het wel gauw makkelijker zal worden. Nee, juist niet. Maar toch, wat een inspiratie straalt zo'n toespraakje uit!

Toen Papy me na het weekend eind maart belde, was het even anders. Hij zei maar 1 woord, zachtjes: "Catastrofe!"

Stuurde toen wat foto's en langzaam drong het tot me door dat het schoolgebouw ernstig beschadigd was. Gewonden? Vroeg ik angstig. "Nee, het was een enorme storm op zaterdag. En toen ging het nog wel, maar zondag om 14 uur kwam er een die nog erger was."

Ik was sprakeloos. Langzaam kwam Papy met wat bijzonderheden. Over een man die nu in het ziekenhuis lag. Die stond te schuilen onder het afdak en kreeg een stuk muur op zijn schouder. Zijn motor is ook kapot nu.

De jongens van ARAMBE zijn meteen aan het opruimen gegaan van alles wat losgeraakt was. Ook de dakplaten die bij de buren flinke schade veroorzaakten. En hoe het nu verder moet? Want de lessen moeten doorgaan, maar ook lopen de kinderen en leraren gevaar nu.

De volgende dag, maandag, ja hoor, de lessen gaan door. Het is snel geregeld. De jongsten eerst in de lokalen die opgeruimd zijn. De groteren verhuizen naar boven. Ik krijg een filmpje ervan en zie hoe Meester George erin slaagt hun concentratie op de vervoeging van het werkwoord "manger"(eten") op te voeren tot grote hoogte. Zelfs de man die boven hun hoofd in het gat zit waar een dak hoort te zijn kan ze niet verstoren. Alleen die tropische zon, die brandt op hun kale bolletjes, au, dat is niet fijn. Eťn jochie is zo slim geweest een jasje mee te nemen en je ziet hem worstelen om daarmee zijn bolletje af te schermen..

Het is voor onze vrienden een reuze catastrofe, want de herstelwerkzaamheden zullen heel duur worden, en kunnen de mensen in Nederland daar wel warm voor lopen om te doneren nu alle aandacht is gericht op de oorlog in Europa?

En in die zorgen zitten we nu hier, als Vrienden van Mikondo. En we nemen een voorbeeld aan Papy en zijn mensen: aan de slag, gewoon direct aan de slag en geen gemier.

We gaan maar vast onze abonnees op de mail alarmeren. En ik schrijf dit stukje voor de Blog, ook in de hoop dat er iets goeds uit voortkomt om snel de bouwmaterialen te kunnen kopen. Het zal nog duurder worden dan voorheen, begrijp ik. Ik kopieerde al een paar artikelen uit de krant OKAPI naar mijn Facebook, over de enorme prijsstijgingen van brood, bouwmaterialen, transport in KINSHASA. Allemaal als nasleep van de oorlog hier! Maar we blijven niet hangen in gejammer, en wie dit leest kan alvast ook zijn /haar hart laten spreken! - Volgende stap voor het herstel: crowdfunding?

Werk aan de winkel! Doneren kan hier

NAAR BOVEN


Blog van Mieke van november 2021 tot begin maart 2022


bijgewerkt 10 meil 2022
giro