Half mei 2023In het zonnetje gezet en nog veel meerDoneren kan hier

De school LA TULIPE. De Renovatie die begin 2022 kon worden aangepakt en het Herstel na de Stormramp van eind maart 2022 zijn zo goed als voltooid, en van elk is een verslag met mooie foto's gemaakt voor de donateurs. Wat mogen we dankbaar zijn dat zoveel sympathieke steun ervoor is gegeven afgelopen jaar! Onder hen ook Books4Life Tilburg, waar Dewes en Dinie € 4.400 mochten ontvangen op 18 maart.

En wat bewonderen we de werkers van Projets Mikondo voor de inventiviteit waarmee ze deze grote klussen hebben geklaard! Meer hierover in de verslagen.

De praktijklessen in maart zijn dankzij de inventiviteit van de staf prima verlopen, maar eigenlijk is het geen doen zo. Het is zaak daar eens flink voor in de bus te blazen in onze kring. We hebben daarvoor een Project Praktijklessen. We sturen het gaarne toe als u er belangstelling voor heeft. Ook het informaticalokaal heeft dringend investering nodig.


Praktijk automechaniek


Praktijkles biochemie


Praktijkles electriciteit

De eindspurt tot aan de grote vakantie is nu alweer ingezet. Dat ziet er zo uit: de hele maand juni examens: d.w.z. eind lagere school (Tenafep), eind Brugklas (Tenasop) en eindexamen Middelbare school (Examen d'Etat) en dan de feestelijke afsluiting van het schooljaar op de verschillende lagen. En nu, in mei is men druk met het samenstellen van de leerlingendossiers voor de examencommissie en de inspectie De ouders zijn heel blij dat de school nu zelf pasfoto's kan maken. Voorheen moesten ouders een heel eind buiten de wijk op zoek naar een fotograaf daarvoor.

Voor Muasi Mosala is op 17 juni de beoordeling van de werkstukken door de Jury, op 22 juni deberaadslaging van de Jury, en op 15 juli de plechtige diploma uitreiking.

En voor de nieuwe cursus worden nu de stoffen en logo's voor de schooluniformen ingekocht. Dan kan snel begonnen worden aan het naaien van de schoolkleding die klaar moet zijn voor de leerlingen per begin september. Dat is een hele hoop werk voor de Naaischool Muasi Mosala.

De maand mei in Nederland is er een van herdenken en vieren. In Deventer werden bij de lintjesregen ook onze secretaris-administrateur Dewes van Lohuizen en ons bestuurslid Dinie van Lohuizen-Sangers koninklijk onderscheiden voor hun enorme en lange inzet als vrijwilligers op vele gebieden.


Dinie en Dewes Mieke en Harry

Voor Harry Olde Reuver of Briel, onze voorzitter en Mieke Rang die in de Lebuinuskerk erbij waren namens Vrienden van Mikondo, lag de nadruk op de enorme inzet voor Mikondo van de gedecoreerden. "We zijn alle vier al meer dan 20 jaar innig verbonden met het succesvolle onderwijsproject van Mikondo. Wie doet ons dat na?".

Harry herinnerde zich hoe hij jaren geleden bij een bijeenkomst voor Ontwikkelingswerk te horen kreeg van een hem toen nog onbekende heer: "In Congo? En al zo lang? Daar ken ik geen voorbeelden van projecten van meer dan 5 jaar!".

TENSLOTTE: In relatieve stilte en duisternis ploetert de bevolking van Mikondo om het hoofd boven water te houden. Daarbij niet geholpen door de overheid of internationale hulporganisaties.
Onze kleine organisatie geeft hulp die vraag gestuurd is, laagdrempelig en vertrouwd, en dat al heel lang.

Klik hier als u meer wilt weten over manieren van geven.
Bel Dewes of mail ons, als je wilt weten wat er te doen valt dat aansluit bij je bijzondere interesse, Of als je gewoon wat meer informatie wilt of een goede tip voor ons hebt.

(Telefoon Dewes 0570-621390, mailto: vriendenvanmikondo@gmail.com)
Je kan ook met Mieke appen. (0630756041)

Begin maart 2023Vieringen in Mikondo: Muasi MusalaDoneren kan hier


diplomafeest 31 december 2022 Naaischool Muasi Mosala

De Internationale Vrouwendag op 8 maart vieren? Gaat dat zien! In de DRCongo en dus ook in ons partnerproject Projets MIKONDO zijn de plannen al een tijd in de maak. De schijnwerpers op vrouwen die een rolmodel zijn voor anderen. Die iets groots bereikt hebben. In het verleden of nu, in onze omgeving.

Dit jaar zal in Mikondo vooral de Naaischool zich manifesteren. Waar? In de drukte van de Hoofdstraat. Op de stoep voor het schoolgebouw (dat prachtig gerestaureerd is na de ramp van bijna een jaar geleden). Met demonstraties, muziek, video op een groot scherm.

Vele honderden voorbijgangers zullen nieuwsgierig zijn en meer willen weten van dit ongewone verschijnsel: meiden die betaalbare en fleurige kleding maken op bestelling!

Prima reclame ervoor, natuurlijk! Om te bestellen. Of om ook die opleiding te gaan volgen. Zegt het voort!

Normaal zie je dat nooit, want deze opleiding is voor kwetsbare meiden, waarvan sommigen al een kindje hebben, en dus is voor hen een veilige omgeving absoluut nodig. Zij werken alle werkdagen in een grote zaal, in alle rust en veiligheid, aan theorie en praktijk op vele naaimachines (die zijn er gekomen dankzij onze Stichting Vrienden van Mikondo) Honderd meiden maximaal per periode van 6 maanden op naar het officieel erkende diploma coupeuse.

Er is plaats voor 80 tot 100 meiden. De juffen staan er niet alleen voor. Individueel onderwijs dan? Ja, het klinkt ongelooflijk, maar het lukt, dankzij de onderlinge hulp. De meiden helpen elkaar om alles onder de knie te krijgen. Een fantastisch concept, dat heel passend is in de visie van het project: ARAMBE= we doen het met elkaar. Het plezier spat eraf!

Na 6 maanden wordt hun theorie en praktijk door een jury beoordeeld en volgt de diplomering. En dan komen de volgende inschrijvingen aan de beurt.


Oktober 2021 - eerste groep haalt het diploma

Heel aanstekelijk, als zo'n jonge vrouw vrijuit vertelt hoe ze in een diep dal was terecht gekomen en geen uitzicht meer zag op werk of opleiding, tot ze deze GRATIS opleiding mocht gaan volgen. Ze zette al haar schaamte opzij en meldde zich aan. En nu kan ze iedereen in die positie het aanraden: grijp deze kans, leer hier het vak, en gegarandeerd dat je met die vakkennis voortaan zelfstandig je eigen kostje kan verdienen. Deze meiden hier zijn je al voorgegaan: kijk naar ons, kijk op de beelden, ze zijn uit jouw buurt gekomen en sinds het begin, anderhalf jaar geleden, zijn er al 135 gediplomeerd en aan het werk. Je kan ze er zo op aan spreken!

En nu leert weer een nieuwe groep hoe naaimachines werken. Ze mogen het zelf uitproberen! Kijk maar!

Jonge vrouwen die rolmodellen zijn.

Zij grepen een kans om zelfstandig voor eigen inkomsten te gaan zorgen. Ze merken hoe ze elkaar ondersteunen. Ze hebben zelfvertrouwen geoefend en stralen dat nu uit.

En wij hier kunnen ook heel tevreden zijn, want het zijn de donaties voor VRIENDEN VAN MIKONDO die het allemaal financieel mogelijk maken. De onderwijskosten, de machines, de stoffen en garens ...

Dank aan die donateurs dus! En de Stichtingen die ons hebben geholpen en hopelijk blijven helpen! Want anders houdt het weer op, daar.

Volg op Facebook: Muasi Mosala

NAAR BOVEN

Lees hier de vorige afleveringen van het Mikondo nieuws.


direct doneren kan via Geef.nl
(u betaalt dan wel administratiekosten)


bijgewerkt 13 mei 2023