Herstellen en Verbouwen 2022-2023
Hoe na de storm het schoolgebouw van La Tulipe snel en goed in betere staat werd hersteld.

ARAMBE activiteiten 2021
ARAMBE is de afdeling van PROJETS MIKONDO waar jongeren super snel naar werk worden geleid. In dit album geven de beelden een indruk van een deel van het werk door jongens bij ARAMBE in de eerste helft van 2021 uitgevoerd. Om zelf te leren en Projets Mikondo te helpen.

Centre Muasi Mosala - De Naaischool 2021
Eind 2020 verrees in Mikondo aan de hoofdstraat een Centrum met de naam MUASI MOSALA, vlak naast de school LA TULIPE. Al gauw ging het als een lopend vuurtje dat PROJETS MIKONDO daar een Naaischool zou beginnen. Speciaal voor jonge meisjes en kindmoedertjes, zodat die daar een mooi beroep konden leren om zo zichzelf te kunnen redden.

COVID-19 en de school LA TULIPE; augustus 2020
De lessen zijn weer begonnen! Tenminste. voor de examenleerlingen. Vijf maanden nadat de scholen stopten op bevel van de Congolese overheid. Over de bestrijding van het coronavirus is veel te zeggen, maar we bepalen ons tot de taak van de school LA TULIPE in Mikondo en wat daarvan in beeld te vangen is.
De staf van de school vroeg ons hulp bij hun plan. Er kunnen 2 wasbakken gemaakt worden aan de muren van de binnenplaats met 8 kranen en met zeepdispensers, zodat veel kinderen tegelijk de handen kunnen wassen. Wij gingen een beroep doen op instanties en particulieren voor de bekostiging. Intussen werd een begin gemaakt met het werk.

goot La Tulipe - 2020 een grote opknapbeurt
Het klimaat in Kinshasa is moordend voor huizen en grote gebouwen. Vocht en felle zon breken elke bescherming af in korte tijd. Dus met de middelen uit Nederland nu weer energiek aan de slag. We zien de toewijding van de werkers, die blij zijn dat "hun school" weer pico bello erbij komt te liggen. En wij ook!

Praktijklessen op La Tulipe - april 2019
Wat je kan leren op La Tulipe staat in grote letters op de buitenmuur. Ook worden regelmatig open dagen georganiseerd. Dan tonen de leerlingen hun kunnen. De vakken hebben altijd een theoretische inhoud, maar daarnaast kunnen de jongelui ook in de praktijk die vakken oefenen. Dat is helemaal niet vanzelfsprekend in de DRCongo, omdat veel scholen domweg geen gereedschappen hebben.

Arambe Project 2018: Autotechniek / fotofeuilleton "de ARAMBE AUTO"
De zeer gemotiveerde jongelui van de vakopleidingen van Arambe waren al actief bij de renovatie van het schoolgebouw van La Tulipe. Hier zijn wij hoe uit goedkoop bij elkaar geraapt sloopmateriaal een knappe auto wordt geassembleerd. De auto doet momenteel dienst als transportmiddel voor o.a. bouwmateriaal. De betrokken jongeren uit de arme Mikondo wijk hebben nauwelijks of geen scholing gehad en hadden geen uitzicht op werk. Het Arambe project heeft dat veranderd. Sommigen hebben nu een baan als timmerman of metselaar. Verschillende jongens die aan de Arambe Auto werkten hebben nu opdrachten van particulieren.

Nieuwe schoolbanken voor La Tulipe- oktober 2017
Er was berekend dat er 142 nieuwe banken moesten komen, nog voor het nieuwe schooljaar 2017-2018. Precies op tijd waren ze klaar. Maar....de toeloop van leerlingen werd na half september zo groot, dat er plaatsen moesten worden bijgemaakt. En nog weer. Uiteindelijk zijn er in totaal 220 banken gemaakt, eerst 3-persoons en toen 6 persoons tot zelfs 8-persoons voor de kleintjes. Vernieuwing was hard nodig. Het hout was na al die jaren zo uitgedroogd dat het brak en dus zouden er verwondingen door komen.Maar er werd een goede bestemming voor gevonden. Ook zien we kasten in de maak. De kleuters leren om daarin hun tas te plaatsen op hun eigen vaste plek, aangegeven met hun foto.

Maart, april, mei, juni 2017 renovaties aan binnen en buitenzijde
Hoognodig onderhoud aan de gebouwen - Door tegenslagen en verminderde hulp uit Nederland werd er al heel lang naar uitgekeken. Een flinke meevaller op de bankrekening van onze stichting bracht uitkomst. Vanaf maart 2017 kon eindelijk worden aangepakt. Bouwmaterialen, arbeid en vrijwilligers uit Mikondo zelf. Deze serie toont de werken aan de straatkant.

Juni 2015 werkbezoek aan La Tulipe, de school in Kinshasa/Mikondo
Onderwijs voor de gezinnen die geen schoolgeld kunnen betalen - De Nederlandse Vrienden van Mikondo knokken voor de middelen, het onderwijsteam knokt met succes voor kwaliteitsonderwijs, kansarme kinderen profiteren ervan. Schooljaar 2014-2015: 430 leerlingen. Alle 16 kandidaten zijn geslaagd voor het VWO, en alle 40 voor de eindtoetsen 6e klas lagere school. Dat is uitzonderlijk goed voor Kinshasa. - De school bestaat sinds 2001.

April Albums 2011; foto's van Mieke in Mikondo en op La Tulipe
Veel activiteiten, zoals Dag van de Vrouw, met modeshow en huldiging van enkele dames van La Tulipe , een reportage over La Tulipe in de TVserie: wat doet u om ons land te ontwikkelen? - een voetbalmatch. Mieke Rang maakte foto's in en om de school. Enkele daarvan in deze albums.

November Albums 2009
De Maand november bezocht Mieker Rang de verschillende projecten in Congo. Ze bracht veel foto's mee. Hier vindt u drie series foto's van activiteiten op het Mikondo project: een prijsuitreiking van een staatsprijs voor beste school; een rapport uitreiking met alle leerlingen op de binnenplaats verzameld Ún wat impressies in en rond La Tulipe.

"Daar doe je het voor"
Projets MIKONDO opent in 2002 een complete school voor gratis basisonderwijs: LA TULIPE. Al gauw barsten de klassen uit hun voegen. Vanaf september 2004 is Projets MIKONDO te vinden op eigen terrein, vooraan in de hoofdstraat Avenue NDJOKU.

De wijk Mikondo
MIKONDO is een achterstandswijk in Oost-Kinshasa (DRCongo) en voorzieningen zijn er eigenlijk niet. De mensen zijn er arm, maar willen heel erg graag dat hun kinderen door onderwijs meer kans in het leven krijgen.

Activiteiten van het project
Van 6 tot ver na donker gonst van de activiteiten in de kleine ruimte. Lessen voor ruim 400 kinderen, service in de copyshop, alfabetiseringslessen en andere cursussen, zoals naaien, talen en informatica.

Renovatie en uitbreiding
De bouw gaat dag en nacht door in de schoolvakanties en week-ends. Lessen die moeten doorgaan tijdens de uitbreiding ? Het is een ramp natuurlijk op een plek waar toch al zo weinig ruimte is. Maar het resultaat is een prachtig gebouw waar iedereen trots op is.

Acties in Nederland
Organisaties die Mikondo hielpen : Impulsis, Wilde Ganzen, ATOS Derde Wereld Fonds, Transpetrol Foundation, Revius Lyceum te Doorn, Lidy en Alinda, Vledder helpt., RSG Tromp Meesters te Steenwijk, Chr. VMBO FOCUS in Harderwijk, PKN te Ypenburg, Firma Baltus te Vaassen, Rang Beheer, studenten en stafleden van de Design Academy Eindhoven, DHL, Stad en Esch te Diever, OPA te Steenwijk, Vrouwen van Nu te Wilhelminaoord en Vledder, Koloniehof Frederiksoord, Gered Gereedschap te Wolvega, Avonturenpark Hellendoorn, gemeente Deventer, ZWO groep van de PKN Deventer.bijgewerkt 6 augustus 2020